Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Katalánsko 2009

ÚvodTak trochu jiné Španělsko

Když jsme v roce 2007 při naší cestě podél francouzské riviéry v regionu Languedoc-Roussillon dorazili až k Pyrenejím, řekli jsme si, že by bylo zajímavé někdy pokračovat dále na druhé straně hřebene. A netrvalo to dlouho, na cestu do Katalánska jsme se vydali jen dva roky poté.

Katalánsko je velmi svébytný region v rámci Španělského království. Vlastně ani neříkáme, že jsme byli ve Španělsku, protože sami Katalánci se dosti proti Španělům vymezují a je to vidět doslova na každém kroku. Poznali jsme to i při přípravách. Katalánci dobře vědí, že jejich region je jedním z nejbohatších v rámci Španělska a vybojovali si tak poměrně velkou míru autonomie, dokonce opakovaně hlasovali v referendech o osamostatnění. Podle toho, jak jsme Katalánsko poznali, případný nový stát v rámci EU by mohl fungovat doslova ze dne na den. V Katalánsku se se španělštinou skoro nikde nesetkáte, jediné španělské policisty jsme potkali pouze na letišti, všude naopak vidíte vliv místní vlády Generalitat de Catalunya a inspiraci sousední Francií. I když právě za hranicemi ve Francii se nachází rozsáhlé území historicky obývané Katalánci. Je paradoxní, že přestože katalánsky hovoří zhruba tolik lidí co česky, není tento jazyk úředním jazykem EU.

Příprava cesty byla celkem snadná. Katalánci, díky své autonomii, mají vlastní kartografický institut, který vydává skvělé mapy a provozuje perfektní mapový server. Mají dokonce i vlastní meteorologickou službu. Na stránkách místní vlády, mimochodem Katalánsko má dokonce svoji vlastní internetovou doménu .CAT, jsme našli dostatek informací k turistickým cílům, které doplnili ty z průvodce. Trasa naší dvoutýdenní cesty tak brzy dostala reálnou podobu. Za cíl jsme si dali poznat především známé historické památky s nálepkou UNESCO, zakusit trochu z Pyrenejí a poznat vyhlášené pobřeží Costa Brava z jiného pohledu než jako běžní turisté. Jediné, co jsme z časových důvodů vynechali, bylo samotné hlavní město Barcelona. Alespoň máme důvod se sem vrátit. Na cestu jsme se vydali posledního května.

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:31. 5. – 14. 6. 2009 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:1 120 km → Nastoupaná výška:14 315 m ↑
Navštívená země:Španělsko Nejvyšší bod cesty na kole:1 650 m (Turó de l'Home)
Navštívený region:Katalánsko Doprava:Letecky Praha – Barcelona
Účastnící cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová Přepravce:Smart Wings
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky