Už na jiném místě jsem napsal, že kdo si představuje Burgundsko jako zemi pokrytou vinohrady, se mýlí. Ačkoli jsme projeli území o rozměrech asi 50 krát 50 kilometrů, s vinohrady jsme se setkali jen východně od Auxerre (vinařská oblast Chablis) a na zpáteční cestě pak na jihovýchodních svazích mezi Dijonem a Beaune (vinařská oblast Beaune).
Francouzské vinařství je bezesporu nejvyspělejší na světě. Protože nejsem odborník, nebudu se pouštět do žádného hodnocení a zmíním jen pár postřehů. Vinná réva se v Burgundsku pěstuje na nižších konstrukcích než u nás. Výška horního drátu je jen asi 150 cm. Tento způsob vedení umožňuje ošetřování pomocí speciálních vozidel na úzkých traktorových kolech s budkou ve výšce asi 2 metry, která se pohybují rozkročmo nad několika řadami. Jízda těchto vozidel po silnicích a zvláště pak po městech a vesnicích působí komicky. Téměř by se dalo pod nimi projet.
Území každé vinařské obce je rozděleno do několika zón (většinou čtyř až pěti) podle vápnitosti půdy a oslunění. Čím více je vystavena slunci a čím vápnitější je půda, tím lepší zóna. Zóny mají své názvy a ty se objevují na etiketách na vinných lahvích. Dále je obec rozdělena na vinařské tratě. I ty mají názvy. Každá trať leží v určité zóně, a tím je dána její kvalita. Tratí je v obci třeba i několik desítek a jejich název vždy najdete na etiketě. Na mapě, která je v každé vinařské obci k dispozici, si najdete přesné místo, odkud vámi zakoupené víno pochází.
V každé vinařské obci vás reklamní poutače zvou na ochutnávku (degustation). Zajdete do domu, většinou do chodby nebo předsíně, kde se vás ujme někdo z rodiny. Ochutnávky jsou zdarma, ale asi je slušností potom nějakou láhev koupit. Zkušený someliér vám připraví řadu vín a ke každému druhu dlouze vysvětluje, ukazuje v mapě a vzpomíná na jednotlivé dobré roky. Láhev vína delikatesní chuti stojí od 5 do 12 EUR. Ochutnávají se jak jednoodrůdová vína, tak směsi. Pod směsí si ale nesmíme představit odpornou směsku zbytků, plněnou u nás do krabice nebo plastové lahve, ale lahodné víno vynikající chuti, mistrovské dílo vinaře, které vznikne kombinací více odrůd v určitém poměru.