Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Burgundsko 2005

4. částZámky v Burgundsku

Období, které se výrazně zapsalo do tváře Burgundska, je 17. a 18. století. Éra Bourbonů vyvrcholila za panování „Krále Slunce“ Ludvíka XIV. (vládl v letech 1643 až 1715) a skončila velmi krutě velkou francouzskou revolucí v roce 1789.

Burgundská krajina je doslova poseta zámky. Prakticky v každé vesnici je nějaký zámek, další se nacházejí na osamělých místech. Zámky jsou soukromým vlastnictvím a až na výjimky nejsou přístupné – bydlí se v nich, takže není důvod se někomu chodit dívat do kuchyně. Jen některé významné zámky jsou přístupné veřejnosti podobně jako u nás. Nejmenší zámky, ty ve vesnicích, jsou docela nenápadné. Poznají se nejčastěji podle parku obklopeného zdí. Bohužel, park často připomíná spíše zanedbaný les. Když však nahlédnete přes zeď nebo bránu, uvidíte uvnitř malý venkovský zámek obklopený zahrádkou, která přechází do lesíka. Dnešek zjevně zámkům nepřeje - je jiná doba. Ve feudální éře k zámku patřily rozsáhlé pozemky, které vynášely prostředky na jeho provoz. Tento způsob života je však dávno pryč a zámky zůstaly bez zdrojů financování. Proto není divu, že mnoho venkovských zámků je zanedbaných a sotva slouží rodině k bydlení. Rozhodně tam život neoplývá žádným přepychem.

Jediný zámek, který jsem navštívil, se jmenuje Bazoches. Tento zámek se od ostatních něčím odlišoval. Byl totiž sídlemmarkýze de Vauban, stavitele pevností za krále Ludvíka XIV. Vauban se narodil v nedalekém městě St-Léger-Vauban. Byl vojákem a za své zásluhy při vojenském tažení do Belgie dostal velkou peněžitou odměnu. Za ni koupil zámek Bazoches a zřídil v něm to, co bychom dnes nazvali ateliérem. Ve velké místnosti seděli projektanti a pod jeho vedením navrhovali pevnosti. Jednak vznikala úplně nová opevněná města, jednak se modernizovalo opevnění těch stávajících. Šlo o nový směr budování opevnění, odpovídající tehdejšímu způsobu vedení boje. Města se obklopovala hradbami s baštami ve tvaru pětiúhelníků, a to v několika sekvencích. Hradby se střídaly s příkopy. Částečně se využívalo i terénu, pevnosti se stavěly však i v úplné rovině. Pro představu, jaké pevnosti markýz de Vauban stavěl, lze si u nás připomenout Terezín nebo Josefov.

Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky