Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Černá Hora 2009

ÚvodNa kole v srdci Balkánu

Navštívit Černou Horu na kole nás lákalo již delší dobu. Hodně našich kamarádů zde před námi bylo s cestovní kanceláří a nemohli si tuto malou zemi ve všech směrech vynachválit.

Z cesty jsme měli přesto trochu obavu. Čekali jsme totiž nízkou úroveň ubytování, špatné silnice a nefungující infrastrukturu, zkrátka Balkán, jak je u nás vnímán. Nevím, kde se v nás vzaly tyhle předsudky, ale Černá Hora byla naprosto úžasná, přesný opak toho, co jsme si předem mysleli. Krásná příroda, úplně nové vozovky, levné a komfortní ubytování, fungující obchodní síť a především velice milí a vstřícní lidé. Také jazyková příbuznost a možnost popovídat si i bez tlumočníka či angličtiny nám mnohé usnadnila.

Černá Hora to jsou hory, kolem 60 % území se nachází v nadmořské výšce nad 1 000 metrů nad mořem. To samo o sobě napovídá, že o stoupání nebude nouze. Navíc Černá Hora je celkem malá země, rozlohou asi jako Morava. Oproti jiným výpravám jsme proto do programu zařadili nezvykle mnoho odboček nalehko, což nám umožnilo zblízka poznat i horské úseky, kam bychom se s naloženými koly patrně nevydali.

Otázka, kterou zbývalo vyřešit, byla doprava. Nabízela se cesta autem k Jadranu po chorvatském pobřeží, nebo cesta přes Srbsko. Po zkušenostech z předchozích cest jsme se ale jednoznačně klonili k letecké přepravě. V Podgorici, hlavním městě Černé Hory, je ale jen malé letiště a navíc doprava tam by byla velmi drahá. Nejbližší letiště, kam směřovala letadla z Prahy i Bratislavy, je Dubrovník. Z obou míst tam tehdy létala společnost SkyEurope. Osud této nízkonákladové letecké společnosti je dobře znám. Právě když jsme se rozhodli zakoupit v červnu letenky, požádala společnost o ochranu před věřiteli. Obávali jsme se, co uděláme, když společnost zkrachuje po dobu našeho pobytu. Jak se pak s koly vrátíme? Nakonec jsme si pojistili i tuto možnost. Ve druhé polovině července jsme vyrazili autem na letiště do Bratislavy.

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:25. 7. – 8. 8. 2009 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:1 004 km → Z toho nalehko:276 km
Nastoupaná výška:14 932 m ↑ Nejvyšší bod cesty:1 908 m n. m. (Sedlo/Durmitor)
Navštívené státy:Černá HoraBosna a Hercegovina Chorvatsko
Doprava:Letecky Bratislava – Dubrovnik Přepravce:Sky Europe
Účastnící cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky