Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Z Brna do Benátek 2001

1. částNa slovinské hranice

Jižní Morava
Brno-SlatinaŽidlochovicePouzdřanyDolní VěstoniceLedniceBřeclav~ 73 km

Datum odjezdu bylo stanoveno na sobotní poledne 22. 7., kdy jsme se z Brna vydali tři (Martin, Jára a Jana) směrem na Břeclav. Na jihovýchodním okraji města jsme se napojili na cyklostezku Brno - Vídeň. První zastávkou byly Židlochovice, městečko se zámkem ve velmi dobrém stavu, veřejnosti je však nepřístupný. Dříve sloužil jako letní sídlo TGM, dnes se zde konají významné mezinárodně politické akce. Dále jsme se vydali na jih zemědělskou krajinou. Z údolí Svratky je vidět návrší Kolby se známou botanickou rezervací Pouzdřanská step. Z Dolních Věstonic jsme vyjeli podél největší nádrže vodního díla Nové Mlýny a projeli kolem úpatí Pálavy. Po cestě jsme zajeli i Lednického zámeckého parku s romantickou stavbou Janův hrad. Lednický zámek vznikl jako jedno z letních sídel Lichtenštejnů v bažinatém okolí řeky Dyje. Kultivací této nehostinné krajiny vznikl park se zámeckým rybníkem a řadou romantických staveb v přilehlém okolí. Na terénním stupni chráněném před záplavami byl postaven zámek, s přiléhajícím tropickým skleníkem. Od zámku vedla naše cesta Kančí oborou do kempu v Břeclavi.

Moravské Pole
BřeclavReinthalHohenau DürnkrutMarcheggBad Deutsch Altenburg~ 96 km

Následující den byl ve znamení přesunu do údolí Dunaje přes tzv. Moravské pole. Projížděli jsme přes dolnorakouské zemědělské obce na pravém břehu řeky Moravy, kde padl v roce 1278 český král Přemysl Otakar II., což připomíná pomník u obce Dürnkrut. Nejzajímavější místo dne nás čekalo až na samém konci cesty, po přejetí Dunaje v Bad Deutsch Altenburg, kde se nacházejí pozůstatky římského pohraničního města Carnuntum. Bohužel, díky vytrvalým dešťovým přeháňkám, před kterými jsme se neustále schovávali, jsme přijeli k pozůstatkům města až večer. Přes tři hodiny jsme totiž strávili v obci Siendorf a.d. M. na Moravském poli pod půl metrů širokou stříškou u garáže rodinného domku. V předchozích obcích jsme viděli na autobusových zastávkách přístřešky, ale jak už se stává, v této obci nebyl pořádný přístřešek ani na vlakové zastávce.

Neziderské jezero
Bad Deutsch AltenburgDeutsch HaslauPodersdorf am SeeIllmitzFertöd~ 85 km

Další den jsme se z údolí Dunaje přesunuli k přírodní zajímavosti – největšímu zachovalému stepnímu jezeru ve střední Evropě. Neziderské jezero je velmi mělké, hloubka dosahuje jen jednoho až dvou metrů, a za velmi větrného počasí se prý stává, že vítr hladinu „odfoukne“ na jednu stranu a na části plochy jezera se objeví dno. Okraje jezera jsou nevýrazné, přechází do močálů a jsou lemovány hustým rákosím, málo kde je k břehu volný přístup. Přestože foukal hodně silný vítr, tento přírodní úkaz jsme díky špatnému přístupu k jezeru neviděli. Bylo nám útěchou, že podél jezera jsme jeli „správným“ směrem. Šlapat jsme téměř nemuseli, zato protijedoucí cyklisté měli velký problém se proti větru vůbec pohybovat. Rakousko jsme opustili v Pamhagenu a dojeli po pár kilometrech do maďarského městečka Fertöd. Večeře s tradiční maďarskou kuchyní u místního zámku byla příjemnou tečkou za druhým dnem a také počasí se začalo zlepšovat.

Západní Maďarsko
FertödZsiraSzombathelyJákIváncÖriszentpéter~ 120 km

V městečku Fertöd se nachází barokní zámek hraběte Esterházyho, postavený v polovině 18.století po vzoru francouzských Versailes. Rovněž zámecký park stojí za prohlídku, navíc se dá projet i na kole. Naše cesta dále vedla mírně zvlněnou a částečně lesnatou krajinou maďarsko-rakouského pohraničí. Pár kilometrů jižně od města Szombathely jsme se dostali do městečka Ják s benediktinským klášterem a nádherným poutním kostelem v románském stylu. Přímo u kostela právě probíhal archeologický výzkum. Po přetnutí údolí řeky Ráby jsme mírně vystoupali do přírodní oblasti Örség, do krajiny rašelinišť s mnoha vzácnými rostlinnými druhy. Večer jsme se v kempu v Öriszentpéter setkali s dvěma kamarády Jarkou a Zdeňkem ze Znojma. Oba vlastně patří do mé rodiny, ale vysvětlovat příbuzenské vztahy je celkem složité :-). Další část výpravy až na slovinsko-italské hranice jsme absolvovali po stejné trase ve dvou skupinkách a scházeli se vždy navečer v kempu.

Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky