Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Korsika 2004

ÚvodOstrov tisíců vůní a barev

Kdo z příznivců cestování na kole by nikdy neslyšel o Korsice, o zeleném ostrově uprostřed vod Ligurského moře. Každý, kdo se zmínil, že tento ostrov navštívil, vyprávěl nám o něm jen v superlativech. Několik kamarádů z našeho spolku již na Korsice s koly bylo a jejich krásné fotografie nás jenom utvrdily v přesvědčení, že právě sem se také musíme podívat. A tak jsme se pro cestu na Korsiku nadchli i my.

S cestováním do zahraničí na kolech máme své zkušenosti z pravidelných letních cyklovýprav, a proto jsme samozřejmě začali nejprve vymýšlet, jak se na Korsiku dopravit samostatně... Zjistili jsme, že to nebude tak jednoduché a hlavně levné. Následoval tedy průzkum nabídek cestovních kanceláří. Jak se ukázalo, Korsika je opravdu vděčnou destinací a zájezdů bylo na výběr hned několik. Vyhodnocovali jsme, kolik toho s tou kterou cestovkou uvidíme a co nás to bude stát. Nakonec jsme se rozhodli vydat se na Korsiku s CK Kudrna, tedy se stejnou cestovní kanceláří, s jakou na Korsiku jeli naši přátelé před dvěma lety. Její program se nám zdál nejzajímavější a nejbohatší, ale byl také časově nejnáročnější. Čistého času jsme na ostrově strávili rovné dva týdny.

Korsika leží mezi 41. a 43. rovnoběžkou, je tedy pro tuzemce poměrně na jihu. Právě proto se sem turisté obvykle nejvíce vypravují na jaře, nejpozději v červnu a pak zase až od září, kdy letní horké počasí odezní. Přes léto tu totiž denní teplota pravidelně přesahuje, i ve vyšších polohách, 30 stupňů, a to není právě ideální teplota pro cestování (tehdy jsme ještě nevěděli, že nám teplo bude tak vyhovovat, pozn. pozdější redakce). My jsme si zvolili červnový termín. Korsika touto dobou ještě krásně kvete a voní, všude je dostatek vody pro osvěžení, moře je už příjemně teplé na koupání a také dny jsou dlouhé pro poznávání všech těch krás, které ostrov návštěvníkům nabízí. A Korsika toho může nabídnout opravdu hodně. Strhující scenérie zelených skalnatých útesů padajících strmě k mořskému příboji a stejně tak i horské hřebeny, kde si ještě v červnu můžete sáhnout na sníh. V úzkých uličkách starých městeček zase pocítíte ducha staletí její krvavé historie. Za parných dní si můžete užít koupání v teplém moři i osvěžení v křišťálově čisté, leč ledové vodě horských potoků. Korsika je prostě nádherná a určitě zatoužíte se sem nejméně jednou vrátit, jako se chystáme i my.

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:4. 6. – 20. 6. 2004 Druh cesty:zájezd
Počet ujetých kilometrů:± 900 km → Nastoupaná výška:± 12 000 m ↑
Cestovní kancelář:CK Kudrna Nejvyšší bod cesty:1 473 m n. m. (Col de Vergio)
Navštívený stát:Francie Navštívený region:Korsika
Účastníci cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová, Břetislav Dyba
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky